Parhaat reittivalinnat

Road tripping, autoilu, roadtrippaaminen… Millä nimellä sitä sitten haluaakin kutsua, niin autolla matkustaminen on rentoa ja mukavaa, kun koossa on kiva porukka ja kuskeja mielellään enemmän kuin yksi. Road trippien kuuluisin ja legendaarisin reitti on varmasti Yhdysvalloissa oleva Route 66, mutta mukavia reissumatkoja löytyy myös lähempää kuin valtameren toiselta puolen.

Road trippien ehdoton valtti on niiden vapaus. Olet itse vastuussa siitä, mitä vauhtia reitillä kuljet, ja kuinka monia kiertoteitä matkallasi valitset. Voit pysähdellä kuin haluat tai sitten ajaa paikasta toiseen reippaammin, ja päättää vasta tarpeen tullen seuraavan pysähdyspaikkasi.

Route 66, USA

Tämä lienee se klassisista klassisin, kun road trippejä mietitään. Chicagon ja Los Angelesin välillä kulkeva tie halkoo Amerikkaa ja sen toinen nimi onkin Main Street of America. Reitti on melkein 4000 kilometrin mittainen ja vie vaihteleviin maisemiin, Kalifornian Santa Monicasta Crand Canyonin ja Suurten järvien ihaniin maisemiin. Ja matkalla voi myös pysähtyä hetkeksi uhkapelaajien unelmakohteessa Las Vegasissa.

USA on road trippaajalle unelmien kohde. Autolla on helppo ajella leveillä teillä, joka paikasta löytyy paljon nähtävää ja kansallispuistotkin ovat valtavia – seikkailu kutsuu siis joka nurkalla. USA:ssa autoilu on suhteellisen halpaakin, tosin autovuokraamojen kanssa saa olla tarkkana, etteivät he myy tarpeettomia tai liian kalliita lisäpalveluita tai ylimääräisiä vakuutuksia.

Eri osavaltioissa voi myös olla käytössä erilaisia lisämaksuja, ja selvää rahaa säästää sillä, että palauttaa auton aina samaan paikkaan kuin mistä sen ottikin – auton palautus eri kaupunkiin voi hyvinkin maksaa useita satoja dollareita.

Salar de Uyuni, Bolivia

Kun ajelee pitkin maailman suurinta suolatasankoa, ovat upeat muistot taattu loppuelämäksi. Jos ilma on kuiva, hehkuu tasanko suolan ansiosta säteilevän valkoisena, sateen jälkeen se puolestaan on kuin valtaisa, maisemia ympäriltään heijastava peili. Keskellä tätä tasankoa sijaitsee kuuluisa Incahuasi-kalliosaareke 12-metrisine jättiläiskaktuksineen.

Australian itärannikko

Road trip Australian itärannikolla tarjoaa upeita rantoja surffaamiseen, ihania rantakyliä, sademetsiä ja kauniita kaupunkeja. Tälle reissulle kannattaa varata runsaasti aikaa, sillä matka Sydneystä Cairnsiin on peräti yli 2600 kilometriä. Matkan varrelle jää myös maailman suurin hiekkasaari, jonne voi tehdä retken. Matkalla kannattaa pysähtyä myös Isolle valliriutalle sukeltelemaan ja snorklailemaan.

Karakorumin maantie

Kiinan ja Pakistanin yhdistävä maantie on myös maailman korkeimmalle kohoava. Tämä Karakorum vuoristossa 1200 kilometrinen tie kulkee yli 4000 metrin korkeudessa ja reitti vie läpi Kasgarin ja Pakistanin, aina Abbottabad-kaupunkiin saakka. Reittiä kutsutaan maailman kahdeksanneksi ihmeeksi ja tarjoaa mitä upeimmat maisemat.

A 39, Iso-Britannia

Jos rakastat merinäköaloja, on tämä reitti nappivalinta. Reitti alkaa Somersetistä Bathin kaupungista ja päättyy Cornwallin Falmouthiin.

Pan-American Highway

Tämä maailman pisin ajoreitti on todellinen unelmien täyttymys heille, jotka todella rakastavat ajamista. Reitti alkaa Argentiinan eteläkärjestä Patagoniasta ja jatkuu aina Alaskaan saakka. Reitin kokonaispituus on lähemmäs 48 000 kilometriä, mutta Panaman ja Kolumbian rajalla reittiä on katkaisemassa suo- ja sademetsäalue Darien Gap. Tällä reitillä pääset kokomaan lähes kaikki mahdolliset kasvillisuusvyöhykkeet ja ekosysteemit ja taitat matkasi ohi Mayojen pyramidien, aina Alaskaan porojen maisemiin.

Islannin kehätie

Islannin saaren kiertävä 1339 kilometriä pitkä kehätie tuo reitillesi niin upeat Islannin rannikot, kuin tulivuoret, geysirit ja pienet, suloiset kylätkin.

Gobin autiomaa, Mongolia

Kaipaatko autoreitiltäsi jotain hieman erikoisempaa, haluatko pois normaalilta maantieltä? Autoretki Gobin autiomaassa on varmasti ikimuistoinen. Ja halutessasi voit aina osan matkasta taivaltaa kamelilla, mikäli autoilu alkaa kyllästyttää. Matkan varrella voit yöpyä esimerkiksi paimentolaisten teltassa.